Az autósok többsége engedné, hogy a biztosítók nyomon kövessék a vezetési szokásait

z autósok több mint fele engedné, hogy egy biztosító kedvezményekért cserébe nyomon kövesse vezetési adatait - derül ki a MoneyGeek felméréséből, amely 1194 amerikai járművezető válaszait tartalmazza.

Az eredmények szerint a fiatalabbak hajlandóak leginkább megosztani vezetési adataikat alacsonyabb díjakért, míg az idősebbek inkább a hagyományos árazási módszereket részesítik előnyben.

A leggyakoribb ok, amiért nem akarják megosztani a telematikai adatokat egy biztosítóval, az esetleges peres ügyekkel volt kapcsolatos, ezt követte a személyes adatok elvesztésétől való félelem, valamint az adatok marketing célú felhasználása. A válaszadók legkevésbé a helymeghatározás, a gyorsítás, a hirtelen fékezés és a kanyarodás nyomon követésével lennének kibékülve.

A felmérés szerint az autósok 39%-ának mindössze 5%-os gépjárműbiztosítási kedvezmény elegendő lenne ahhoz, hogy elfogadja a telematikát - áll a jelentésben.

Majdnem ugyanennyien, 37%-uk azonban azt mondta, hogy semmilyen kedvezményért nem választaná a nyomonkövetést.

A felmérés szerint az autósok a legjobban a kilométeróra-állással, a vezetési idővel, a vezetés gyakoriságával, időtartamával és sebességével kapcsolatos információk megosztását tartják a legelfogadhatóbbnak.

A felmérésben részt vevők közel 70%-a nem hajlandó arra, hogy a kockázatos vezetés indikátorait - beleértve a gyorsítást, a hirtelen fékezést/kanyarodást és a vezetés közbeni telefonhasználatot - nyomon követhetővé tegye.

Forrás: www.biztositasiszemle.hu