Koronavírus: fizet a biztosító, ha valaki karanténba kerül?

Még a biztosítóknak is fel kell készíteniük a termékpalettájukat hasonló helyzetekre, de van olyan tétel, amire jár kártérítés. Sokakat érhet azonban kellemetlen meglepetés.

Akár külföldön, akár belföldön kerül valaki karanténba, csak abban az esetben fizetnek a biztosító-társaságok, ha megbetegszik a karanténba kerülő biztosított - mondta az InfoRádiónak a CLB Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezető igazgatója.

Németh Péter hozzátette: Magyarországon belül a társadalombiztosítás fedezi az ezzel kapcsolatos költségeket, a biztosítónál legfeljebb az esetleg felmerülő egyéb rehabilitációs költségeket, valamint az esetleges kórházi tartózkodásra a kórházi napi térítést lehet elszámolni bizonyos konstrukciók esetén. A magasabb kategóriás utasbiztosításokban benne szokott lenni a kórházi térítésen kívül a táppénzből való kiesés idejére járó összeg is.

Ám ha valaki nem betegedett meg, csak a biztonság miatt helyezték karanténba, nem számíthat kártérítésre a biztosítótól. Csak azok gondolhatnak ilyenre, akiknek van saját, otthoni balesetbiztosítása, kombinált baleset- és életbiztosítása, vagy a keresőképtelenség esetén fizető biztosítása. Ilyenkor meg kell nézni, hogy a feltételek között szerepel-e hasonló tétel a kártérítési elemek között.

A szakember emlékeztetett: a biztosítóknak általában nincs olyan konstrukciója, amely vesztegzár vagy karantén esetén bekövetkezett keresőképtelenség idejére nyújt biztosítást, hiszen erre eddig nem volt szükség.

Fizet-e a biztosító, ha valaki nem utazik el a koronavírus miatt?

Az elkövetkező napokban is sokan utaztak volna városlátogatásra vagy síelésre Olaszországba, ám többen lemondták az útjukat a veszély miatt.

Az ezen okból meg nem kezdett utazásoknál nem fizet a biztosító, kivéve, ha valaki az utazás előtt legalább 30 nappal kötött útlemondási biztosítást, és az ilyen eset szerepel a feltételek között - mondta a CLB Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezető igazgatója. "Vírusfertőzés valószínűleg nem lesz benne, de természeti katasztrófa miatti útlemondás esetén például volt, hogy fizetett a biztosító" - emelte ki a szakember.

Az utasbiztosítás normál esetben akkor lép életbe, amikor megkezdődik az utazás - ez a koronavírusos esetektől eltekintve is szokott gondot okozni azokban az esetekben, ha valaki nem utazik el - tette hozzá Németh Péter.

Az egyénileg utazóknak pedig tudniuk kell, hogy a repülőtársaságok vis maiornak tekintik a koronavírusos problémákat, vagyis elveszik a fel nem használt repülőjegy ára, nem adnak kártérítést.

Forrás: www.infostart.hu