Magánegészségügy: vidéken is felpörög a konszolidáció

A Doktor24 és az Union Vienna Insurance Group Zrt. közös vállalata megvásárolta a Közép-Dunántúl régió meghatározó magánegészségügyi szolgáltatóját - jelentették be a felek kedden. A két vásárló tehát beindította az országos hálózatépítést, amelyet a Portfolio-nak adott interjúban jelentettek be először, közös vállalatuk, az Első Magánegészségügyi Hálózat Zrt. akvizíciója idén a legnagyobb volumenű, szakmai befektető által végrehajtott felvásárlás volt a fővároson kívül.

A szeptember 2-án lezárult tranzakcióval Székesfehérvár és a Közép-Dunántúl régió legjelentősebb magánegészségügyi vállalkozását, a Life Egészségcentrumot üzemeltető három társaságot vásárolta meg a Doktor24 és az Union közös leányvállalatukon, az Első Magánegészségügyi Hálózat (EMH) Zrt.-n keresztül. A partnerek az EMH-t 2021 májusában azzal a céllal hozták létre, hogy jelentős szakmai tudással és tőkével – akvizíciók és célzott beruházások révén – országos szolgáltatási hálózatot építsenek ki - emlékeztet a közlemény. Ennek részleteiről elsőként a Portfolio-nak beszéltek:

Lancz Róbert, a Doktor24 Medicina Zrt. vezérigazgatója a tranzakció kapcsán úgy fogalmazott, hogy a Life megvásárlása az Unionnal közös céljaik megvalósításának első, markáns lépése. "Terveink szerint öt éven belül elérjük az országos lefedettséget, és modern, jól felszerelt rendelőkben, egységes szakmai protokollok mentén kiszámíthatóan magas színvonalú és elérhető árú ellátást tudunk nyújtani az ország minden pontján. Ennek érdekében a Doktor24-et olyan platformmá alakítjuk, amely stabil finanszírozási és szakmai hátteret biztosít minden új csoporttag növekedéséhez" - tette hozzá.

A vezérigazgató egyúttal jó híreket közölt a betegek számára is. Kiemelte ugyanis, hogy a méretgazdaságosságból és a hatékonyabb ellátásszervezésből adódó

alacsonyabb költségeket árelőny formájában is megosztja az ügyfelekkel,

és ezzel egyre szélesebb rétegek számára teszi elérhetővé a privát ellátást.

Mit érdemes tudni az eladó cégről?

A Life Egészségcentrumot 2011-ben hozta létre dr. Deák Csaba emlődiagnosztikai, egynapos sebészeti és járóbeteg-ellátást folytató vállalkozásaiból. A Life betegellátási tevékenysége jelenleg is ezen a három területen zajlik: 20-féle járóbeteg-szakellátással, egynapos sebészeti szolgáltatásokkal, illetve közfinanszírozott és privát emlődiagnosztikával átfogó ellátási spektrumot kínál.

A népegészségügyi emlőszűrő program keretében a Life mobil szűrőkamionja 2006 óta járja Fejér és Komárom-Esztergom megyét. A közfinanszírozott mammográfiás vizsgálaton kiszűrt páciensek komplex emlővizsgálata a Life Egészségcentrumban történik. Ezen a területen a privát szolgáltatón keresztül biztosított, teljes közfinanszírozott betegút egyedülálló az országban.

„Tíz év után saját erőből a csúcsra jutottunk, a Life a régióban erős branddé vált, de elértük a növekedésünk határait. Miközben folyamatos a páciensek átáramlása az állami szférából a privát ellátásba, úgy éreztük, hogy a további szakmai fejlődésnek új, jóval tágabb kereteket kell biztosítani, és ehhez tőkeerős, szakmailag is stabil lábakon álló partner szükséges” – hangsúlyozta Deák Csaba. A Life Egészségcentrum ügyvezetője részt vett a 2020-as Private Health Forum című szakmai rendezvényünkön.

„Nem csupán a pácienseknek jelent előnyt, hogy a Doktor24 csoporton belül akár teljes betegutat tudunk biztosítani a konzultációtól a rehabilitációig – húzta alá Deák Csaba. Meggyőződésem, hogy a hazai magánegészségügyi szektor további fejlődéséhez az egészségbiztosítás szélesebb alapokra helyezése és az egészségbiztosítók bevonása a kulcs, ezért külön örülök, hogy a Doktor24 az Union Biztosítóval partnerségben döntött az akvizíció mellett” – tette hozzá.

A Life Egészségcentrumban jelenleg mintegy 50 orvos, további 30 szakdolgozó és adminisztrációs munkatárs gondoskodik a páciensekről. Évente több mint 45 ezer orvos-beteg találkozót bonyolítanak le; a cég árbevétele 2020-ban megközelítette a 600 millió forintot. Deák Csaba erre az évre több mint 30 százalékos növekedést prognosztizál, a Life árbevétele a tervek szerint eléri majd a 800 millió forintot.

A Life Egészségcentrum 4 vállalkozásból áll. Ezek összesített árbevétele 2020-ban számításaink szerint 541 millió forint volt, ehhez társult tavaly 103 millió forintos összesített (de nem konszolidált) adózott eredmény.

Ezzel a teljesítményével egyébként a legnagyobb hazai magánszolgáltatók számaihoz közeli teljesítményt produkált tavaly a Life:

Ki a vevő?

A vevő tehát egy közös vállalat, amit a Doktor24 és az Union az országos terjeszkedés lebonyolítása érdekében hozott célzottan létre. Almássy Gabriella, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója és Lancz Róbert, a Doktor24 vezérigazgatója lapunknak adott májusi interjújukban azt hangsúlyozták az egyedülálló stratégiai együttműködés kapcsán, hogy várakozásaik szerint "be fog következni még egy pozitív változás: egyre többen jönnek rá, hogy ennek vannak széles rétegek számára elérhető finanszírozási módok, melynek köszönhetően akár éves szinten az egész család számára biztosított lehet a magánellátás". "A következő 2-3 évben egy nagyon intenzív hálózatépítésbe kezdünk két metodikával: vagy akvizíciókkal, vagy ahol erre nincs mód vagy nyitottság, akár zöldmezős beruházásokkal" - ígérte akkor Lancz Róbert.

Akkor arról is beszélt a Doktor24 vezére, hogy 10 akvizícióról tárgyalnak, szóval a mostani bejelentésnek várhatóan lesz folytatása.

Azt is tudjuk, hogy a közös céget Bartók János vezeti, aki ezt megelőzően a Duna Medical Center vezérigazgatója volt, ezt megelőzően pedig 2016. októberétől az ERGO Életbiztosító Zrt. Igazgatóságának tagja volt.

Forrás: www.portfolio.hu